Правилната грижа за кожата през зимата

Правилната грижа за кожата през зимата

 
 
 

Зимата е най-трудният сезон за кожата. Температурите се променят често, студеният вятър изсушава епидермиса. Чувствителността се обостря, както и кожните дисбаланси и дискомфортът, който ги съпровожда. Кожата скрита под дрехи не може да диша, а непокритата се изсушава и/или дехидратира. Как да запазим комфорта и красотата ѝ, когато температурите паднат под нулата? Да започнем с промяна на рутината за справяне с промените в условията и допълването с продукти, подходящи за екстремни студове.

Смесена и дехидратирана кожа: кои продукти да изберем през зимата?

Зимата може да обостри някои от проблемите на кожата. Стресирана от студа, липсата на слънце и температурните амплитуди, кожата може постепенно да се дехидратира. Този проблем е по-често срещан при тъмни и смесени кожи.

Ето и правилните стъпки за поддържане на здрава и добре хидратирана кожа:

Подхранвайте и почиствайте нежно сухата кожа през зимата

Сухата кожа преживява тежко зимните месеци. Студът и сухият климат, в комбинация с оксидативния стрес и фините прахови частици, създават истинско предизвикателство за този тип кожа, чийто хидролипиден филм е отслабен и по-малко способен да я предпазва.

Какво да се предприеме?

  • Изберете щадящ продукт за почистване, например нежна пяна, който да оставя кожата хидратирана и комфортна след употреба.
  • Сменете хидратиращия крем с по-богата и подхранваща формула с комбинация от твърди и течни масла. За предпочитане са растителните масла, тъй като са с висока толерантност към кожата.
  • Допълнете програмата с крем за ръце, които страдат най-много през зимата. Нанасяйте го и по сухите зони на тялото, като лакти и колене, но не забравяйте и кожата около ноктите на ръцете.

Успокойте и хидратирайте чувствителната кожа през зимата

Чувствителната и реактивна кожа е деликатна и е възможно задълбочаване на симптомите през зимата. Резките промени на топло и студено, вятърът и замърсителите представляват изпитание.

Как да се действа?

  • В банята използвайте единствено продукти с нежно pH, без парфюми, силикони и парабени.
  • Ако наблюдавате продължително зачервяване и усещате дискомфорт, включете успокояващата молекула Еноксолон за една седмица в програмата.

Нашите съвети за справяне в студения сезон

  • За да избегнете изсушаване на лицето, намалете температурата на отоплението вкъщи: 19°C през деня и 17°C вечер са идеални!
  • Ако кожата е много суха и обтегната, вечер нанесете хидратиращия крем на плътен като маска слой по лицето. Оставете да действа през нощта и ще се събудите с видимо хидратирана и комфортна кожа.
  • Ръцете страдат много при студени температури. Не ги мийте със студена вода и използвайте крем за ръце поне два пъти дневно (и нека вторият път да е преди лягане).
  • Устните също са много деликатни и уязвими, така че залагайте смело и често на балсам през деня, нанасяйте плътно масло от ший върху тях вечер и премахвайте мъртвата кожа с нежен ексфолиант сутрин.

Докато очакваме с нетърпение завръщането на топлото време, не забравяйте да си взимате глътки чист въздух и слънчеви лъчи, които със сигурност ще се отразят добре и на духа, и на кожата. Подходящ хидратиращ крем и топло палто: друго не ви трябва, за да се наслаждавате на зимните пейзажи сред природата!

Може също да ви хареса: