Стареенето на кожата

Стареенето на кожата

 

Стареенето на кожата е естествен процес. Никой не може да избяга от него, дори това да изглежда нечестно. За щастие, винаги е възможно да го съпътстваме и повлияем, независимо от естеството му, възрастта или пола. Какви са мерките, които могат да се вземат по отношение на начина на живот и козметичните грижи?

Кои са причинителите на стареене?

Често обвиняваме възрастта за появата на първите ни бръчки и в повечето случаи с основание! Възрастта очевидно е първият фактор, допринасящ за стареенето на кожата – това е естествена еволюция  с течение на времето. Как обаче си обяснявате, че някои хора поддържат кожата си по-млада за по-дълго? Кои са факторите, които ускоряват стареенето или влошават признаците му?

Вътрешните фактори на процеса на стареене на кожата

С течение на времето всички наши клетки остаряват. Това важи и за кожните клетки. Ритъмът на тяхното стареене (процес на биологично разграждане на клетките) е записан в нашите гени. Така че, ако винаги сте се възхищавали на гладката кожа на майка си или сте смятали, че баща ви „остарява добре“, има вероятност да сте наследили тази специфична черта.

Прогресивното разграждане на кожните клетки причинява различни промени:

 • Мастните жлези, които произвеждат себум, вече не работят толкова усилено. Следователно те подхранват по-слабо хидролипидния филм. Кожата се изсушава и е по-чувствителна към атаки от външни дразнители;
 • Обновяването на клетките се забавя, мъртвите клетки се натрупват на повърхността на кожата, а тенът е по-сивкав, повехнал без блясък;
 • Пигментацията на кожата може да стане неравномерна, поради намаляването на броя на меланоцитите – клетките, произвеждащи меланин;
 • Кожата произвежда по-малко вещества, които са от съществено значение за еластичността и гъвкавостта ѝ, като колаген или еластин.

Външни причинители за стареене на кожата

Факторите на околната среда могат да променят или да намалят ефектите от благоприятното генетично наследство:

 • Слънцето и по-специално UVA лъчите, които проникват дълбоко в кожата;
 • Замърсяването, особено когато е придружено от UV излагане;
 • Цигарите и техните множество токсични вещества;
 • Стресът, спомагащ за появата на мимически бръчки и производството на свободни радикали;
 • Диета с високо съдържание на мазнини, захар и ниско съдържание на антиоксиданти, които се съдържат главно в плодовете и зеленчуците;
 • Дехидратация: недостатъчното пиене на вода и забравянето на хидратиращ продукт може да доведе до появата на линии (бръчки) от дехидратация;
 • Липсата на въздух: недостатъчното спортуване или излизане сред природата може да попречи на оксидирането на клетките и следователно на тяхното обновяване.

Погрижете се за кожата си през всеки етап и възраст

Първите признаци на стареене се появяват след 25-годишна възраст, с първите бръчки, първоначално не много изразени. След това, с възрастта, постепенно се появят различни кожни признаци:

 • Бръчки: все по-дълбоки и многобройни;
 • Отпусната кожа, с усещане за загуба на обем: контурите на кожата са по-малко ясни, кожата увисва;
 • По-крехка, по-фина и по-суха кожа.
 • Пигментни петна

25+: запасете се с антиоксиданти

На 25 години е трудно да се говори за стареене на кожата. Въпреки това, с появата на първите признаци на стареене, може да са необходими някои превантивни мерки:

 • Поддържайте нивото на хидратация на кожата чрез системно нанасяне на хидратиращ крем след почистване или дегримиране;
 • Спете достатъчно всяка нощ;
 • Осигурете си балансирана диета, богата на антиоксиданти.

В тази последна точка набавянето на антиоксидантни витамини също може да се осъществи чрез третиране с активни съставки, директно нанесени върху кожата за няколко седмици. Затова е необходимо да обръщате внимание на всички фактори на стареенето, свързани с околната среда.

Между 30 и 45 години: изправете се срещу мимическите бръчки

Между 35 и 45 години Etat Pur подкрепя всяка промяна, през която преминава кожата и преди всичко се грижи за баланса на нейния хидролипиден филм. Независимо дали кожата е суха, дехидратирана или отслабена, важно е да можем да отговорим на специфичните ѝ нужди с целенасочена грижа.

От 30-годишна възраст използването на терапия за околоочния контур забавя появата на бръчки, фини линии и мимически линии. Грижата за околоочния контур е и основен козметичен подход за изсветляване на тъмни кръгове и подпухналост. Ако желаете прецизно да таргетирате мимическите линии, чистият активен пептид-4 проколаген ще бъде ваш съюзник.

Над 45 годишна възраст: грижете се за зрялата кожа

След 45-годишна възраст стареенето на кожата става все по-видимо. Менопаузата при жените може да доведе до сухота. Именно затова съветваме да продължавате да подхранвате кожата си с подходящ крем, сутрин и вечер.

За да удовлетворите новите нужди на кожата си, съветваме да се насочите към употребата на активни молекули с целенасочено действие против бръчки:

И най-вече, не забравяйте да се усмихвате на живота, това е най-доброто лечение, за да живеете добре с възрастта си!

Може също да ви хареса: