Салициловата киселина: звездната активна съставка против акне, пъпки и черни точки

Салициловата киселина: звездната активна съставка против акне, пъпки и черни точки

За да помогнат за акне при тийнейджъри и акне при възрастни, козметичните формули понякога са толкова сложни, колкото и мистериозни. Но всъщност една правилно дозирана активна съставка често е напълно достатъчна. Салициловата киселина е BHA (бета хидрокси киселина), използвана в наши дни главно заради ексфолиращото си действие. Каква е силата ѝ? Елиминира клетките на роговия слой на кожата и насърчава клетъчното обновяване. Със свити пори и безупречна текстура на кожата, нямаме проблем да се погледнем отблизо в огледалото!

Ефикасна ли е салициловата киселина срещу акне, пъпки и черни точки?

Салициловата киселина обикновено се използва за лечение на акне или хиперхидроза – състояние, което предизвиква прекомерно изпотяване. Наистина салициловата киселина постига чудеса при мазна кожа с несъвършенства, независимо от възрастта. Истинска звезда сред активните съставки в козметологията! Салициловата киселина се препоръчва за тийнейджъри при младежко акне, но също и като част от лечението срещу акне при възрастни. Какви са тайните на тази активна съставка, която е толкова ефективна както срещу черни точки, така и срещу кожни несъвършенства, дължащи се на възпалителни процеси? Ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете, за да използвате правилно салициловата киселина, ако имате проблеми с пъпки.

Произходът на салициловата киселина

Салициловата киселина е органично съединение от семейството на бета хидрокси киселините. Тези киселини се препоръчва най-вече за мазна и склонна към акне кожа. Защо? За разлика от алфа хидрокси киселините, бета хидрокси киселините са мастноразтворими и проникват по-дълбоко в порите.

Името “салицилова” идва от думата “върба”, тъй като именно от кората на това дърво салициловата киселина е извлечена за първи път през 1853 г. от химика Чарлз Фредерик Герхард. През 1897 г. Феликс Хофман е първият, който я синтезира под формата на чист екстракт. Съставката присъства в кората на върбата, но се намира в много други растения, като плодове или ливадна сладка.

Лечебните ѝ свойства са известни отдавна, особено при третиране на треска и болка. Въпреки че в наши дни е детронирана от аспирина (дериват на салициловата киселина) или от парацетамола, тя все още се използва в козметични формули.

В днешно време антисептичните и ексфолиращи свойства на салициловата киселина интригуват кожните специалисти. И съвсем не е случайно… Салициловата киселина осигурява отлична естествена ексфолиация, особено при мазна и смесена кожа, което обяснява присъствието ѝ в много продукти против акне и черни точки.

Салициловата киселина и проблемната кожа

Салициловата киселина отпушва порите и изглажда текстурата на кожата на тийнейджъри и възрастни, мъже и жени. Мътен и неравен тен, петна, несъвършенства… Салициловата киселина е невероятно ефикасна при проблемна кожа.

Какво е проблемна кожа?

Когато говорим за проблемна кожа се сещаме за мазна кожа, склонност към акне, кожа с несъвършенства. Ако това ви звучи познато, вероятно знаете, че проблемите идват до голяма степен от прекомерното производство на себум от мастните жлези. Става въпрос за хормонална свръхактивност, която остава най-честото обяснение на кожните проблеми при тийнейджъри и възрастни.

Какво представлява себумът?

Съставен от восък и липиди, заедно с други елементи, себумът защитава кожата от външни агресори и я предпазва от пресушаване. Но в случай на свръхпроизводство, себумът се натрупва, разширява порите и след това ги запушва, като по този начин се стига до омазняване, лъщене, черни точки, акне и други несъвършенства.

Себумът при мазна кожа с несъвършенства

При проблемна кожа, липсата на витамин Е, естествен антиоксидант, променя качеството на себума и го прави по-чувствителен към окисляване. Този себум е по-плътен и следователно запушва порите по-лесно. Т-зоната (чело, нос, брадичка) е най-засегната, защото е най-богата на мастни жлези.

Как се отразява на кожата свръхпроизводството на окислен себум?

Първо, кожата на лицето се удебелява, което е естествена защитна реакция, наречена хиперкератинизация. На допир кожата е мазна, а повърхността ѝ е неравна, лъщи, изглежда повяхнала. След това порите се запушват с появата на черни точки и микрокисти. В тази затворена среда бактериите Cutibacterium acnes могат да се развиват тихо под кожата и да причинят възпалителни пъпки.

Как действа салициловата киселина върху пъпки, черни точки и несъвършенства?

Салициловата киселина действа на различни нива срещу пъпки, черни точки и несъвършенства.

  • Първо, салициловата киселина има кератолитично действие: елиминира мъртвите клетки, натрупани на повърхността на кожата и стимулира обновяването на клетките. Благодарение на своите ексфолиращи свойства, намалява несъвършенствата и подобрява кожната текстура.
  • Освен това има себорегулиращо действие: накратко, помага за регулиране на излишния себум в кожата и почистване на кожните тъкани.
  • И не на последно място, има комедолитично действие: елиминира комедоните, отпушва запушените пори и по този начин предотвратява появата на нови черни точки и микрокисти.

Трудно е да се намери по-добро решение за проблемна кожа! За да бъдем наистина изчерпателни, нека добавим, че салициловата киселина също е антиоксидант, с противовъзпалителни и антисептични свойства, много ефикасна срещу бактериалната пролиферация. Перфектната комбинация за постигане на гладка и здрава кожа.

Как се използва салициловата киселина?

Можете да нанасяте салицилова киселина веднъж дневно, за предпочитане вечер, върху добре почистена и подсушена кожа, преди хидратиращия крем.

Не забравяйте да избягвате зони, където кожата е по-фина, например около очите. Съсредоточете се върху областите, засегнати от несъвършенства.

Салициловата киселина има много добра кожна поносимост, но е възможно да причини леко изтръпване при първите нанасяния. С употреба кожата се адаптира и това усещане изчезва.

Продължителността на третирането може да варира, не се колебайте да използвате продукта до видимо подобрение в състоянието на кожата.

Избягвайте комбинирането на салициловата киселина с други ексфолиращи киселини, като лимонена или гликолова. Така ще предотвратите свръхтретиране и нежелани реакции.

Тъй като салициловата киселина прави кожата по-чувствителна към UV лъчите, препоръчваме да я използвате вечер и да не се излагате на слънце след употреба. Разбира се, слънцезащитата сутрин ще ви помогне да защитите кожата от вредното влияние на слънцето.

 

Може също да ви хареса: