Ползите от ретинола за кожата

Ползите от ретинола за кожата

 

В битката срещу дълбоките бръчки и отпусната кожа, тази активна съставка е една от звездните молекули в козметиката. Това е ретинол, понякога наричан ретино-А, тъй като идва от витамин А. Със своето мощно действие, той е ефективен съюзник при забавяне на ефектите от стареенето и осигуряване на кожата с гладкост и еластичност.

Произходът на ретинола

Ретинолът е използван в стабилизирана форма за пръв път в крем през 1996. В днешно време е една от водещите съставки в козметичните продукти, създадени да се борят със следите от стареене.

Ретинолът получава името си заради ключовата роля, която играе за правилното функциониране на зрението и способността на ретината да се адаптира към тъмнина. Тази активна форма на витамин А (една от три) може да се открие в нашата храна: риба, масло, яйца. Ретинолът е част от голямото семейство на ретиноидите, също като третиноина, препоръчван често от дерматолозите против акне.

Бета каротинът и ретинолът си приличат по това, че и двете субстанции са производни на витамин А и се използват при третирането на следите от стареене по кожата. За разлика от бета каротинът, който разчита на антиоксидантните си свойства, ретинолът действа върху еластичността на кожата и регенерацията на кожните клетки.

Ползите на ретинола за красотата и младостта на лицето

Ретинолът се използва в грижата при дълбоки бръчки и отпусната кожа по лицето. Молекулата се характеризира с няколко основни ползи:

  • Действие против стареене и загуба на еластичност: ретинолът стимулира производството на колаген и еластин в кожата, за да активира обновяването на кожните клетки. В резултат, кожата възвръща стегнатия си вид и еластичността. Ретинолът действа и със изглаждащ ефект.
  • Антиоксидантна сила: ретинолът забавя процеса на стареене на кожата, като се бори срещу оксидативния стрес, отговорен за появата на първите бръчки.
  • Решение срещу несъвършенства: ексфолиращият ефект на ретинола отпушва порите на кожата и регулира производството на себум. С това ретинолът видимо намалява остатъчни белези, като белези от акне.
  • Ефикасно решение срещу пигментни петна: подпомага регулирането на производството на меланин, който е отговорен за тъмния цвят на петната по лицето.

Как да използвате Чистата активна молекула Ретинол 0,3?

Концентрацията на ретинола използван в формулата на Чистата активна молекула Etat Pur e 0,3% или 300 mg ретинол на 100 g продукт.

Прецизно дозиран за най-високата и ефективна концентрация, одобрена за козметични продукти, ретинолът, използван в продуктите на Etat Pur е комбиниран с 3 различни растителни масла (кайсиеви ядки, тигрови ядки и семена от ливадина). Тази комбинация предлага перфектен баланс между ефикасност и толерантност. Формулата е създадена под формата на сухо олио, което гарантира стабилността и лесната усвоимост на активната съставка.

Въпреки естествения му произход, чистият ретинол е силна съставка, към която е нужно кожата да привиква постепенно. Следвайте няколко предпазни мерки.

Нашите съвети за употребата на ретинол

  • Ретинолът прави кожата фоточувствителна: не се препоръчва употребата на съставката, когато кожата е изложена на слънчеви лъчи, затова е препоръчително да се използва вечер.
  • Нанесете 4 капки върху чиста, подсушена кожа вечер преди крема. Винаги използвайте слънцезащитни продукти с минимална защита SPF 30 на следващия ден.
  • Възможно е ретинолът да предизвика зачервяване, сухота и опъване. Кожата има нужда да свикне с действието на силната съставка. Именно затова препоръчваме третирането с ретинол да се прилага постепенно.
  • Избягвайте контакт с околоочния контур, устната лигавица и зони с наранена кожа.
  • Не комбинирайте с продукти с AHA/BHA, като Салицилова киселина 2%, Лимонена киселина 26% или Гликолова киселина 10%.

 

 

 

 

Може също да ви хареса: