Фокус върху мазната кожа

Фокус върху мазната кожа

Мазната кожа се характеризира с прекомерно производство на себум, причиняващо лъщене, разширени пори и улесняващо появата на несъвършенства. 54% от жените по света са засегнати от този проблем. Нека Ви помогнем да разберете спецификите на мазната кожа и какви действия да предприемете, за да се справите с излишното омазняване.

Как се произвежда себумът и каква роля играе?

Основната роля на мастната жлеза е да отделя себум, който веднъж произведен, се издига и разпространява на повърхността на кожата. Себумът е мастно вещество, което заедно с други клетъчни липиди образува мастната част на хидролипидния филм. Хидролипидният филм предпазва кожата от външни агресори и ограничава изпаряването на водата от кожните тъкани. Себумът играе основна роля в добрата защита на кожата и поддържането на нейната хидратация и еластичност. Въпреки това, при някои хора себумът се произвежда в излишък, създавайки видимо омазняване и лъщене.

Защо кожата се омазнява прекомерно?

Има много фактори, отговорни за прекомерното производство на себум:  

 • Наследствен фактор: подобно на цвета на очите или косата, типа на кожата е генетично обусловен; ако някой от родителите Ви има мазна кожа, има голяма вероятност и Вашата кожа е такава.
 • Хормонален фактор: изменения в хормоните и по-специално в андрогените (тестостерон) оказват значително влияние върху количеството и качеството на произведения себум (по-плътен и по-лепкав) в определени периоди от живота: през пубертета, заради неправилно дозирано хапче, по време на бременност.
 • Климатични условия: топлината и влажността на въздуха втечняват себума, който се разпростанява по-лесно по повърхността на епидермиса, усилвайки лъщенето на кожата.
 • Хроничен стрес: честият стрес променя хормоналния баланс и стимулира секрецията на себум.
 • Тютюн и замърсяване: токсичните вещества увеличават обема на мастните жлези. Порите са разширяват и производството на себум е по-значително.

 

Как да се справите с омазняването

Ежедневна грижа

Превенция, а не лечение

 • Защитете кожата си от UV лъчите, за да предотвратите превръщането на белези от пъпки в пигментни петна.
 • Избягвайте комедогенния грим, който задушава кожата и допринася за образуването на черни точки и други несъвършенства.
 • Включете в програмата си продукти, които регулират дългосрочно производството на себум, не само такива, които прикриват и матират омазняването.
 • 2-3 пъти седмично използвайте маска за дълбоко почистване на порите.

Хигиена, хигиена и още хигиена

 • Измивайте добре ръцете си преди какъвто и да е контакт с лицето.
 • Избягвайте да докосвате лицето си прекалено често, за да не стимулирате разпространението на бактерии и допълнително да омазнявате кожата си. Чувахме този съвет често в разгара на COVID-19, но можете да го приемете като полезен и за здравето на кожата.
 • Почиствайте старателно аксесоарите за нанасяне на грим (четки, гъби) и всички предмети в чест контакт с лицето (телефон, калъфки за възглавници, слънчеви и диоптрични очила и др.)

Добре е да знаете

Избягвайте употребата на твърде агресивни и дразнещи почистващи формули: използването на такива продукти променя хидролипидния филм. Като реакция на самозащита, кожата започва да произвежда повече себум, за да компенсира липсата на липиди, което води до по-обилно омазняване.

Уверете се, че винаги хидратирате добре кожата си, сутрин и вечер, с крем, подходящ за Вашия тип кожа. Дехидратираната кожата с времето ще загуби от плътността си и ще остарее видимо по-бързо. В следствие, хидролипидният филм ще се промени и кожата ще произвежда повече себум.

Може също да ви хареса: