Матиращите сили на Цинковия глюконат

Матиращите сили на Цинковия глюконат

Цинкът е един от най-изобилстващите микроелементи в човешкото тяло. Той присъства във всички наши клетки и участва в около 200 ензимни реакции. Следователно, играе важна роля в метаболизма на протеини, въглехидрати и липиди. Цинковият глюконат, който се добива от цинк, е активната съставка, използвана за здравето и красотата на кожата. Тази форма на цинк се използва, за да се осигури стабилност и усвоимост на съставката. Действието ѝ е противовъзпалително, антисептично и матиращо, с най-големи ползи при смесената към мазна кожа.

Произходът на цинковия глюконат

Цинковият глюконат е дериват на цинк – естествено наличен в тялото елемент.

Цинкът има комплексна роля в нашето тяло: подпомага функционирането на имунната система, насърчава транспортирането на витамини А и Е, стимулира производството на меланин, участва в интегрирането на мастни киселини, помага на бебетатa и децата да растат… Накратко, има доста важни задачи! Ето защо дефицитът на цинк води до много дисфункции в организма.

За щастие има много източници на този елемент в храната. Намира се в стриди, червено месо, пълнозърнест хляб, яйчен жълтък, риба, нахут, леща…

Освен това, цинкът се превърна в популярна съставка в козметиката. В това няма нищо изненадващо, тъй като той допринася за здравето и красотата на нашата кожа, коса, нокти… Най-известен обаче е с действието си върху производството на себум. Цинковият глюконат е матиращ агент, популярен в третирането на смесена към мазна кожа.

Как действа цинковият глюконат, за да редуцира омазняването на лицето?

Един от най-интересните ефекти на цинковия глюконат върху епидермиса е неговото себорегулиращо действие. Наистина, цинкът инхибира активността на 5-алфа-редуктазата – ензим, участващ в производството на себум в мастните жлези.

Какви други ползи има освен матирането?

  • Благодарение на своите противовъзпалителни и лечебни свойства, той успокоява кожата, намалява зачервяванията и спомага заздравяването;
  • Има пречистващо действие, като ограничава пролиферацията на бактерии, които могат да доведат до появата на несъвършенства.

Как да се възползвате от балансиращото действие на цинковия глюконат?

Третирането с цинк може да се включи в сутрешната и във вечерната програма за грижа. Нанасяйте Чистата активна молекула Цинков глюконат 3% върху почистена и подсушена кожа. Препоръчително е да използвате съставката в така наречената Т-зона (чело, нос, брадичка), където най-често е концентрирано високото производство на себум.

Не подценявайте важността и на останалите стъпки в своята програма. Продуктът за почистване на лицето не трябва да оставя кожата ви обтегната и пресушена, защото това ще наруши баланса на кожата и ще доведе до още по-обилно омазняване. Почистващият освежаващ гел успешно премахва всички замърсявания от лицето, заедно с излишния себум, но без агресивно действие и усещане за дискомфорт след употреба.

Колкото и да е мазна кожата, това не означава, че трябва да пропускате хидратацията ѝ. Насочвайте се към по-леки текстури, формулирани за нуждите на вашата кожа. Матиращият гел, например, е отлично допълнение към сутрешната програма на мазната кожа, защото ще даде глътка хидратация на кожата и ще се погрижи да намали лъщенето по лицето през деня.

Може също да ви хареса: