Как да подготвите кожата си за слънцето?

В света съществуват два типа хора: тези, чиято кожа почернява изненадващо само с едно докосване на слънчевата светлина и онези, които преминават през различни нюанси на червеното, още преди да са се показали на плажа по бански. Общото правило за всички обаче е, че за да избегнете слънчево изгаряне, пигментни петна и преждевременни бръчки, трябва да се погрижите и да подготвите кожата си за тен

Каква е правилната подготовка на кожата ви за придобиване на тен през цялата година?

Винаги е добре да сте подготвени преди излагане на слънце, тъй като UV лъчите имат постоянно влияние върху кожата ви, независимо дали е лято или зима. Дори снегът, със своята интензивна отразяваща сила, прави слънцето особено опасно за кожата.

За да постигнете мечтания бронзов тен е необходима определена хигиена на начина ви на живот. Естествената подготовка на кожата ви за слънцето започва с грижата за вашата диета:

Обогатете диетата си с антиоксиданти като включите червени, оранжеви, жълти, лилави плодове и зеленчуци, които помагат в борбата с оксидативния стрес, генериран най-вече от слънцето.

Започнете приема на добавки с витамини под формата на хапчета или ампули: витамин Е осигурява допълнителна доза антиоксиданти, докато витамин С, освен антиоксидантното си действие, предотвратява появата на кафяви петна, свързани с UV лъчите.

Също така помислете за козметични продукти, които помагат за подготовката и удължаването на естествения тен. Започнете да ги използвате няколко седмици преди излагане на слънце.

Няколко дни преди излагане на слънце: започнете отначало!

През цялата зима кожата ви е била покрита от всички плътни дрехи, които са я топлели през студения сезон. Същевременно тя е била изложена на замърсяване, температурни промени, студен вятър, дехидратация и липса на светлина (вижте нашата статия за грижата за кожата си през зимата).

Какви са другите тайни за мечтания тен? Ексфолиране и хидратация!

Една-две седмици преди вашата лятна почивка направете нежено ексфолиране на лицето и тялото си. Това ще помогне за премахването на мъртвите клетки от епидермиса. Също така бихте могли да направите пилинг на лицето с гликолова киселина, но бъдете внимателни. Необходимо е пилингът да се направи достатъчно дълго време преди излагането на слънце – най-малко 15 дни преди това.

След всяка ексфолираща сесия хидратирайте лицето и тялото си с подходящ крем и хидратиращ лосион за тяло за вашия тип кожа.

Всички искаме да се излежаваме на плажа под слънчевите лъчи от сутрин до вечер. Нали затова са ваканциите в крайна сметка? Нашата кожа обаче има какво да каже за това: продължителното и интензивно излагане под жаркото обедно слънце е забранено (вижте нашата статия за действието на слънцето върху кожата).

Какво е необходимо да направите за кожата си след плаж?
Освежаване, успокояване и възстановете! Хидратирайте кожата си с хидратиращ лосион за тяло.