Пигментни петна по лицето: причини и решения

Пигментни петна по лицето: причини и решения

 

Обичате слънцето, но то отговаря на вашата любов по изненадващ начин? Заедно с красивия тен, който с нетърпение очаквахте преди лятната си почивка, по лицето ви са се появили и малки тъмни петна от хиперпигментация. Нека да ви споделим за лесните козметични решения, с които можете да се погрижите за премахването на упоритите, нежелани пигментни петна.

Защо се появяват тъмни петна по лицето?

Различни фактори могат да провокират появата на тъмни петна по лицето. Каквито и да са причините, слънцето винаги задълбочава проблема. А най-често срещаните форми на хиперпигментация са следните:

  • Когато са в резултат от излагане на слънце, говорим за соларно лентиго на лицето. Феноменът може да се разпространи и по други части на тялото, като раменете, деколтето, шията.
  • Бременността и хормоналните промени в този период често вървят ръка за ръка с хиперпигментацията, особено при по-тъмна кожа: това е известната маска на бременността, наричана още мелазма, която се появява между 4-ия и 6-ия месец.
  • Тъмно петно по лицето може да се появи в резултат на възпаление (акне, нараняване, изгаряне и т.н.). След заздравяване, на мястото се образува пигментно петно: това явление ни е познато като постинфламаторна хиперпигментация (PIH).

Как се третират тъмни петна и хиперпигментация по лицето?

Бъдете внимателни със слънцето, особено ако сте бременна или над 30 години – това е основното правило, за да избегнете тъмните петна. В случай обаче, че щетата вече е нанесена, предлагаме ви няколко натурални активни съставки, които са нашите любими за постигане на равномерен, сияен тен.

Глабридин за третиране на тъмни петна

Тази растителна активна съставка, извлечена от корен на женско биле, е без съмнение най-ефикасният серум срещу пигментни петна! Не само действа срещу тъмни петна от слънцето, но се бори и с маска на бременността и белези от несъвършенства. За да се възползвайте оптимално от изсвеляващото действие на Глабридин, нансяйте сутрин и вечер върху зоните с хиперпигментация в продължение на поне един месец. При по-упорити пигментни петна, като маска на бременността и по-стари и тъмни петна, използвайте за два месеца. Как да подпомогнете действието на Глабридин? Включете в озаряващата си програма и ексфолираща киселина вечер, например, нашата Гликолова киселина 10%.

Пилинг с Гликолова киселина 10%

Включвайки Гликолова киселина 10% в програмата си всяка вечер за 28 дни ще помогне на кожата ви да възвърне своето сияние, равен тен и гладък релеф. Тази ексфолираща алфа хидрокси киселина е достатъчно щадяща, за да можете да я използвате продължително. Eфектът от нея е наистина впечатляващ. Ако целите изсветляване на хиперпигментация, комбинацията с Глабридин ще постигне отлични резултати.

Почистване + ексфолиране + хидратация

В стремежа към гладка кожа с равномерен тен, вашата нова мантра трябва да бъде тази: почистване, ексфолиране, хидратация. Един нежен ексфолиант с фини частици може значително да подпомогне действието на активните съставки. Важно е обаче да не прекалявате с честотата на употреба – 1-2 пъти седмично е предостатъчно. Задължителни за всеки ден, сутрин и вечер, са хигиената и хидратацията с формули, съобразени с нуждите на вашия тип кожа.

Най-добрият ви приятел: слънцезащитата

Сред съветите за третиране на пигментни петна и предпазване от появата им, няма как да избегнем темата за слънезащитата. Надеждният слънцезащитен продукт е задължителен целогодишно, когато се борим с хиперпигментация, дори когато навън няма силно слънце. През зимата можете да изберете SPF 30, вместо SPF 50+. SPF 50+ пък е най-подходящият вариант за лятото и по-интензивни слънчеви лъчи. Текстурата на Слънцезащитните минерални флуиди на Etat Pur се разнася лесно и не оставя бели, мазни следи по лицето, а единствено красив, блестящ, неосезаем защитен филм от минералните филтри във формулата.

 

Може също да ви хареса: