Действието на слънцето върху кожата

Действието на слънцето върху кожата

Какво е действието на слънцето върху нашата кожа и какви са правилните навици, с който да избегнем негативните ефекти? Храна, козметика, анти-UV защита и специфична грижа – открийте правилната слънчева програма за вашата кожа!

Как действа слънцето на кожата?

Слънцето е приятел, който очакваме целогодишно, но може и да ни навреди, ако злоупотребяваме с него. Познавайки ефекта, който лъчите могат да имат върху нашата кожа ще ни позволи да поддържаме едно щастливо, ползотворно и напълно безопасно приятелство.

Слънцето в полза на красотата

Слънцето е съществено за естествения синтез на витамин D, който тялото ни не може да произвежда само. Нужен е само четвърт час на слънчева тераса с непокрити ръце за производството на необходимата дневна доза витамин D. Каква е ползата? По-устойчива имунна система срещу заболявания, защита от някои видове рак и сърдечни патологии, по-силни кости и мускули.

Разбира се, най-много обичаме слънцето, защото но прави по-красиви. Въпреки, че не всички типове коже постигат съвършения златен тен, лъчите съживяват тена и ни дават добро настроение.

Негативното действие на слънцето върху кожата

Тъжно, но факт – слънцето може да има и много вредно влияние. Лъчите, които достигат до нас, се разделят на 2 вида ултравиолетови лъчи:

 • UVA лъчи, които проникват дълбоко в кожата и са отговорни за състаряването на кожата (пигментни петна, бръчки и други);
 • UVB лъчи, които остават на повърхността и могат да изгорят кожата. Те са отговорни за слънчевото изгаряне и някои видове ракови заболявания.

Слънчеви бани без защита ни излага на подценявания риск от изгаряне. Ако тези изгаряния обаче се повтарят, те могат да причинят развитието на анормални клетки и в последствие – злокачествен меланом, или рак на кожата.

Слънцето освен това има активна роля в процесите на стареене на кожата. Ултравиолетовите лъчи предизвикват оксидиране на клетките, които освобождават свободни радикали при възстановяването си. Тези свободни радикали могат да “заразят” здрави клетки и да ги увредят. Когато станат твърде многобройни, говорим за “оксидативен стрес”, ускоряващ значително кожното стареене.

И не на последно място, слънцето може да причини проблеми с хиперпигментация. При бременно жени използваме термина “маска на бременността” или мелазма: коктейлът от слънце и хормони води до тъмни петна по челото, носа и над горната устна. Но тези петна могат да се появят и без бременност. Тогава говорим за лентиго, което се появява:

 • Поради възрастта и спад в производството на меланоцити, меланинът не се разпределя равномерно и са видими обезцветени зони и малки тъмни петна;
 • Защото кожата е тъмна и меланоцитите са склонни към свръхпроизводство, водещи до появата на още по-тъмни зони;
 • След хормонална терапия (при смяна на пола, раково лечени и други).

Как да подготвите кожата си за слънцето?

За да се възползвате максимално от лятната си почивка или любимия си зимен спорт без да страдате от страничните ефекти на слънцето, трябва да се подготвите. Как?

Преди излагане на слънце

Няколко седмици преди да легнете на хавлията на плажа, включете повече плодове и зеленчуци богати на витамин C и антиоксиданти в диетата си. Най-лесният начин да го постигнете е да добавяте повече цвят в чинията с голямо разнообразие от плодове и зеленчуци.

Витамин C намалява риска от появата на тъмни петна, а антиоксидантите ограничават производството на свободни радикали. Съответно, слънцето ще оставя кожата ви равна и гладка.

През лятото

Две неща са от основно значение, когато излагата кожата си на UV лъчите: защита и хидратация!

 • Излагайте се на слънце в по-хладните часове, сутрин и късно следобед, и избирайте сянката пред директното слънце;
 • Винаги нанасяйте слънцезащита, дори и на сянка и при облачно време, защото UV лъчите могат да стигнат до вас. Даже и ако кожата ви е тъмна.
 • Изберете подходящ слънцезащитен продукт. Ако кожата ви е светла или с риск от хиперпигментация, заложете на SPF 50+. Ако вашият фототип позволява по-продължително излагане на слънце (средно тъмна или тъмна кожа), можете да изберете между SPF 30 или SPF 50+.
 • Не подценавайте пресушаващото и дехидратиращо действие на слънцето: винаги след душа нанасяйте хидратиращо мляко за тяло и хидратиращ крем за лице.

Как да удължите своя тен?

За да запазите красивата си лятна кожа сияйна колкото се може по-дълго, следвайте тези стъпки за удължаване на тена:

 • Спазвайте стриктно програмата си за грижа с редовното махане на грим, почистване и хидратиране на кожата сутрин и вечер;
 • Веднъж или два пъти седмично използвайте нежен ексфолиант с микро частици, последван от щедър слой хидратант. Така текстурата на кожата ще остане стегната и тентът – равен.

Довете се на нашите експертни съвети, за да направите слънцето свой верен приятел!

 

 

 

Може също да ви хареса: