Как да се справим с черните точки?

Как да се справим с черните точки?

Да започнем темата с отговор на основен въпрос:

Как се образуват черните точки?

Отворените комедони, по-познати като “черни точки”, са често срещано явление при смесената и мазната кожа.

Мастните жлези произвеждат себум, който се издига нагоре към порите и се разпространява по повърхността на кожата. По време на това издигане, част от себума остава в порите и постепенно се натрупва. Натрупването се превръща в запушване, което се окислява и почернява по същия начин, по който разрязаната ябълка потъмнява при контакт с въздуха.

Понякога натрупаният себум се капсулира под слой от кожата и образува така наречения затворен комедон или микрокиста. Тези микрокисти под формата на малки топчета, видими чрез прозрачността на кожата, са често срещани в зоната на бузите най-вече при хора, които използват козметика, съдържаща комедоногенни съставки (например, минерални масла).

Защо някои хора са по-засегнати от други?

Разбира се, смесената и мазната кожа са по-засегнати от този проблем. Но появата на черни точки не се дължи единствено на типа кожа.

Ето още няколко фактора, които могат да доведат до този кожен проблем:

  • Хормонални промени: в определени периоди, хормоните, особено тестостеронът, могат да повлияят на дейността на мастните жлези, отговорни за производството на себум (пубертет, медикаменти и други).
  • Хигиена: непочистването на лицето, особено вечер, спомага за появата на черни точки. През деня кожата е в постоянен контакт със замърсяването в околната среда (фини частици, дим и други). Тези токсични елементи се натрупват по повърхността и се смесват със себум, грим и нечистотии. Когато лицето не се почисти ефикасно, това води до запушване на порите и образуването на черни точки и други несъвършенства.
  • Неподходяща козметика: комедоногенните съставки (като минерални масла или восъци и някои силикони) в някои козметични продукти задушават кожата и запушват порите, което води до появата на черни точни и микрокисти.

 

Как да третираме ефикасно черните точки?

Въпреки безупречната хигиена на кожата и редовното почистване, понякога черните точни не изчезват напълно. За да бъдат таргетирани възможно най-ефикасно, ETAT PUR разработи Чистата активна молекула Салицилова киселина 2%.

Салициловата киселина е естествено налична в бялата върба и в миналото това е бил основният ѝ източник. В наши дни обаче тя се произвежда най-вече чрез биосинтеза и именно на този процес разчита ETAT PUR за Чистата активна молекула Салицилова киселина 2%. Активната съставка се концентрира и пречиства, за да се получи салицилова киселина със 100% фармацевтична чистота, която прониква в дълбочина, за да пречисти порите, елиминира несъвършенствата и изглади релефа на кожата.

Няколко съвета за предотвратяване на появата на черни точки

Отбягвайте комедоногенните съставки

Внимателно прегледайте козметиката, която използвате, включително и грима, за оклузивни съставки, които допринасят за запушването на порите – минерални масла или восъци, производни на парафин, ланолин, силикони.

Нашите формули не съдържат нищо излишно или потенциално вредно за кожата и природата, за да можем да гарантираме съвършената грижа за човека и за планетата.

Почиствайте кожата редовно

Сутрин и вечер, премахвайте грима и почиствайте лицето с подходящ продукт за типа кожа, който е ефикасен, но нежен. Препоръчваме да не използвате агресивни почистващи формули, които оставят кожата раздразнена и предразположена към чувствителност и дехидратация.

Почистващият освежаващ гел е създаден с нежни почистващи съставки и меден глюконат, който пречиства кожата и нормализира себума. Този хигиенен продукт е изключително подходящ за нуждите на смесената и мазната кожа, като осигурява ефикасно почистване, докато запазва баланса дори на най-чувствителната кожа.

За по-дълбоко почистване на кожата един или два пъти седмично, разчитайте на Експресната почистваща маска с каолин, която абсорбира излишния себум и стяга кожната текстура.

Не се изкушавайте да стискате

Не препоръчваме да се опитвате сами да премахнете несъвършенствата чрез стискане – това често води до образуване на още комедони, както и до белези. По-добре се обърнете към професионалист (козметик, дерматолог).

Избягвайте и ексфолиращи продукти с едри частици, които могат да увредят кожата. За третиране на разширените пори и неравния релеф, ще постигнете чудесни резултати с киселина като Чистата активна молекула Лимонена киселина 26%, която ще помогне за отстраняването на мъртвите клетки, комедоните и микрокистите без да действа раздразващо на кожата.

Може също да ви хареса: