Козметично третиране на акне по лицето

Козметично третиране на акне по лицето

Акнето по лицето може да приеме много форми и да се появи на всяка възраст и при всички типове кожа. Ще ви разкрием всичко за това често срещано състояние, чиито ефекти могат да бъдат измерени както върху кожата, така и върху психиката… Видове акне, програми за грижа за кожата, ефикасни активни съставки: ще ви запознаем с най-важното!

Видове, причини, третиране: всичко, което трябва да знаете за акне по лицето

Въпреки че най-често използваме събирателния термин “акне”, то има различни форми и фази. Какви са те?

Какви са различните типове акне?

 • Младежко акне: този кожен проблем се появява в юношеска възраст и може да приеме различни форми. Често започва с така нареченото “ретенционно” акне, характеризиращо се с черни точки и микрокисти. След това може да се развие във възпалително акне с червени пъпки, повече или по-малко, в зависимост от степента на тежест;
 • Възрастово акне: развива се след 20-годишна възраст и може да причини появата на пъпки и черни точки на периоди през целия живот.

Както юношеското, така и възрастовото акне могат да преминат през различни фази:

 • Ретенционно акне, характеризиращо се най-вече с появата на отворени комедони (черни точки) или затворени (микрокисти);
 • Възпалително акне: при юноши или възрастни това е форма на акне, причинена от пролиферацията на бактериите Cutibacterium acnes. Това е вторият етап след ретенционното акне. Появяват се червени и болезнени пъпки, особено по челото, носа, долната част на лицето, горната част на гърба и деколтето.
 • Кистозно акне: характеризира се с образуването на дълбоки лезии, твърди топчета, разположени под кожата, понякога възпалителни, които могат да причинят значителни и трайни белези.

Каква е причината за поява на акне?

Всички видове акне са хормонални, в смисъл, че са причинени от дисбаланс на хормоните. Това може да бъде свързано с естествени процеси, като пубертет, бременност или менопауза или:

 • В юношеска възраст, младежкото акне се отключва от свръхпроизводството на андрогени (мъжки хормони), които стимулират дейността на мастните жлези. Те имат ролята да произвеждат себум, който подхранва хидролипидния филм на нашата кожа. Когато себумът се произвежда в излишък, той запушва порите на кожата и може да причини размножаване на бактериите на повърхността.
 • При възрастни акнето може да се появи в резултат на хормонално лечение, приемане на неправилна доза хапчета, бременност или дори по време на менопауза, което причинява дисбаланс в хормоните.

Фактори, различни от хормоните обаче, могат да обяснят внезапната поява на пъпки по лицето или влошаване на проблема. Тогава говорим за екзогенни фактори:

 • Използването на неподходящи козметични продукти или определени съставки, които могат да запушат порите. Например, използването на козметика, формулирана с минерални масла, може да насърчи появата на екзогенно акне.
 • Прием на лекарства: кортикостероиди, антиепилептици, антидепресанти и др.;
 • При възрастните причините могат да бъдат свързани със замърсяване, стрес или дори небалансирана диета (твърде много мазни или сладки храни);
 • Тютюнът влошава акнето и причинява образуването на кисти.

Какви за вариантите за козметично третиране на акне?

Козметичните програми за третиране на акне могат да се използват в допълнение към локално и/или орално дерматологично лечение или да се използват самостоятелно, ако проблемът не налага медицинска консултация.

Как да почиствате кожата на лицето с акне?

Ако искате да възстановите баланса на вашата смесена или мазна кожа, първо трябва да изберете подходящ почистващ продукт: мицеларна вода или почистващ гел. Тези текстури ще оставят кожата ви освежена и ще отстраняват излишния себум.

Един съвет: почиствайте кожата си нежно, като избягвате агресивни почистващи продукти, тъй като склонната към акне кожа може да бъде чувствителна и раздразнена. Предпочитайте формули с рН близко до това на кожата, за да избегнете раздразнение с рН, което е твърде алкално (над 5,5).

Дълбоко почистване на кожата на лицето

Веднъж или два пъти седмично ексфолирайте повърхността на кожата с нежен ексфолиант, след което нанесете глинена маска. И двата продукта ще помогнат за отпушването на порите. Внимавайте да не оставяте маската твърде дълго: тя не трябва да изсъхва върху кожата.

След тези стъпки задължително нанасяйте крем за лице, за да рехидратирате кожата.

Как да хидратирате правилно кожата си?

Дехидратация на кожа със сколнност към акне може да възникне след дерматологично лечение за изсушаване на пъпки или използване на прекалено агресивни почистващи продукти. А дехидратираната кожа има тенденцията да компенсира, като произвежда още повече себум.

За да избегнете влошаване на акнето, трябва редовно да хидратирате лицето си след всяко измиване с лек хидратант, ако е необходимо, обогатен с цинк и/или мед за третиране на разширени пори и лъщяща, омазнена кожа.

Могат ли да се използват активни съставки за третиране на акне?

Да, при условие че те не са в конфликт с дерматологичното лечение. Затова, винаги се обръщайте към своя дерматолог за съвет. Различни активни съставки могат да помогнат за подобряване на състоянието на вашата кожа:

 • Салицилова киселина, която се нанася вечер, локално върху несъвършенствата. Тя елиминира мъртвите клетки, насърчава обновяването на клетките, подобрява текстурата на кожата и намалява лезиите от акне;
 • Цинковият глюконат действа директно върху производството на себум, един от причинителите на акне, като пречиства епидермиса и успокоява;
 • Прополисът има регенериращи, успокояващи и пречистващи свойства, много полезен е за избягване на белези от акне;

Препоръчваме ви да използвате едновременно една или най-много две от нашите Чисти активни молекули. Нанасяйте ги върху почистена кожа и преди крема за лице, като временно третиране за няколко седмици.

Как да избегнете завръщането на пъпките

Ако имате мазна кожа, склонна към акне, сигурно сте забелязали, че несъвършенствата ви изчезват през лятото. Обяснението е просто: през лятото, за да се предпази от атаките на UV лъчите, горният слой на кожата ви се удебелява, като по този начин стяга порите ви, които в резултат се оказват блокирани.

Себумът не може да се придвижва свободно и бактериите C. acnes се размножават под повърхността на кожата. Това генерира микрокисти и комедони, които ще се появят в края на лятото – проявление, известно като „ефект на бумеранг“.

За да избегнете този ефект, добавете към лятната си рутина нежно ексфолиране на лицето веднъж или два пъти седмично. А от края на лятото, следвайте тези стъпки в програмата си за грижа за кожата:

 • Почиствайте кожата си нежно сутрин и вечер, за да елиминирате излишния себум и замърсяванията с помощта на Почистващия освежаващ гел.
 • Веднъж седмично правете нежно ексфолиране на лицето си с Ексфолиращия гел, обогатен с прах от кайсиеви ядки, за да намалите удебеляването на кожата си.
 • Хидратирайте с ефирната текстура на Лекия хидратиращ крем или продължете да използвате вашето лечение срещу акен, предписано от дерматолог, за да регулирате излишния себум.
 • Продължете употребата на слънцезащита, защото, особено ако сте включили третиране с кислини в програмата си, е важно да защитавата кожата и да избегнете образуването на пигментни петна.

Може също да ви хареса: